dimarts, 9 de juny del 2009

PREMI ONES MEDITERRANIA


Step Forward d’Israel, una de les ONG reconegudes

Port Aventura va acollir el cap de setmana passat la quinzena edició del lliurament dels
Premis Ones
Mediterrània. 15 anys de vida dedicats a premiar la tasca de persones o entitats amb iniciatives que destaquen en la conservació del medi ambient i la solidaritat. Des del seu naixement, aquesta iniciativa promoguda per l'entitat ecologista Mediterrània-CIE ha convocat i guardonat no només projectes en aquests àmbits, sinó també la trajectòria de persones i col·lectius que destaquen en la defensa i el coneixement del medi ambient i la cultura solidària a nivell nacional i internacional. Sempre amb l’aval d’un jurat qualificat i independent.

Els guardonats


Els Reconeixements Ones Mediterrània, en les seves diferents categories, s'han atorgat aquest any a les següents persones o entitats:
Reconeixement Ones Mediterrània a la Difusió i Sensibilització per a José Luis Gallego, periodista ambiental i escriptor. Algunes de les facetes més conegudes de la seva trajectòria són les diverses col•laboracions a “Els Matins” de TV3 i al programa de la Júlia Otero a Onda Cero “Júlia en la onda”.
Reconeixement Ones Mediterrània a la Defensa del Patrimoni Natural, atorgat al biòleg de camp i fotògraf naturalista Carlos Sanz, per la seva tasca en la defensa del llop Ibèric, amenaçat a Castella i Lleó. És especialista en la criança d’aquesta espècie, així com d’altres animals silvestres. Ha format part dels equips de televisió més importants sobre Natura de TVE com “El Hombre y la Tierra” dirigida per Félix Rodríguez de la Fuente.
Reconeixement Ones Mediterrània a la Cooperació i Solidaritat per a Congo Lassané per la seva tasca com a impulsor de l’escola de futbol del Barça a Burkina Faso i motor de millora de la qualitat de vida en la regió de Toecé. Lassané assistirà al sopar acompanyat per diversos directius del Barça com ara el vicepresident de l’entitat, Pere Godall.
Reconeixement Ones Mediterrània a l'Aplicació de Tecnologia Netes atorgat a Enerpal, S.A, que promociona i explota instal•lacions relacionades amb les energies renovables amb la màxima qualitat del sector i amb un compromís especial amb el Tercer Món. Està present en l’àmbit del sector eòlic, l’energia solar, fotovoltaica i tèrmica.
També, el Reconeixement Internacional Foca Mediterrània, atorgat per tal de remarcar la importància de projectes i accions relacionades amb la defensa del patrimoni natural i la cooperació a nivell internacional, va ser atorgat als indígenes; el cap de la tribu dels Kayapó i al cap de la tribu dels Yanomami. El primer, fundador juntament amb el cantant Sting de la organització The Rainforest Foundation per la defensa de l’Amazones. El segon, que juntament amb l’indigenista brasiler Sydney Possuelo (que també assistirà a la gala) va aconseguir la demarcació legal del gran territori Yanomami de 9,4 milions d’hectàrees.

Finalment, el Reconeixement Mare Terra, dirigit a premiar la trajectòria de persones o entitats que treballen en la lluita per la igualtat, la justícia social i mediambiental, va recaure en el religiós, poeta i escriptor català Pere Casaldàliga. Premi Internacional de Catalunya del 2006, que ha passat gran part de la seva vida treballant com a missioner en les comunitats més desafavorides.

La Menció Especial del Jurat del Premi Ones al naturalista va ser Luís Miguel Domínguez Mencía, per la seva destacada trajectòria com a escriptor i divulgador de la fauna i la flora espanyoles. Pel que fa al projecte guanyador del Mediterranean Honorific Award, atorgat en col•laboració amb el MIO-ECSDE (organisme en defensa del medi ambient en l'àmbit del Mediterrani) i avalat per un prestigiós jurat especialista, enguany se’n va fins a Israel i més concretament a l’ONG Step Forward d’Israel.


En aquesta edició hi hagut un nou reconeixement adreçat als ajuntaments que lluiten per la sotenibilitat i el medi ambient i que vetllen pel bé del seu territori. El reconeixement el va rebre l’Ajuntament de Tivissa per la seva aposta clara per les energies renovables tot i estar en un territori on la presència de les centrals nuclears és molt important.
Francesc Valls-Calçada http://fraretmut.blogspot.com/
fotos d' Andrea Gabriela Eidenhammer