dissabte, 25 d’abril del 2009

ROITMAN CAPTIVA AMB ELS MANUSCRITS DE LA MAR MORTA


Tarbut Tarragona va superar totes les seves expectatives amb l’èxit del sopar/conferència sobre els Manuscrits de la Mar Morta, amb la presència d’unes 120 persones a la sala Fòrum de l’Hotel Ciutat de Tarragona.

El poder de convocatòria degut a l’entranyable presència del professor Adolfo Roitman avalada pel seu prestigi mundial, el seu sentit d’humor i l’ interès del tema exposat va captivar a tothom. Roitman, que és director i mantenidor del Santuari del Llibre al museu d'Israel, a Jerusalem, va explicar la història apassionant de les troballes del Qumram, un fet que en el seu dia que va commoure l’arqueologia mundial amb un descobriment excepcional.

A la dècada dels cinquanta, per atzar, uns beduins - Muhammed edh-Dhib i els seus cosins -que havien extraviat una cabra van descobrir ocults en unes coves de l’àrida zona del Qumran uns papirs i manuscrits d’uns 2000 anys d’antiguitat. Aquests fragments escrits en hebreu, arameu i grec, són considerats la troballa arqueològica més important del segle XX i formen part de la memòria col·lectiva de la humanitat. Aquest tresor ha fet avocar rius de tinta en publicacions diverses, assajos, novel·les, pel·lícules... en paraules del propi Roitman, és tracta d’un fet digne del més pur estil d’Indiana Jones.

Qumran era una mena de monestir on un grup de monjos essènis – coetanis de Jesús - es dedicaven quasi exclusivament a l’estudi i a la pregària. Casualment l’any 1955, i a la cova 7 es van descobrir documents fets en una mena de paper, no en papir, i amb la particularitat que estaven escrits en grec. Va ser el professor i jesuïta tortosí, Josep O’Callaghan, qui els va descobrir i els va començar a estudiar ja que contenien seccions de l’anomenada Bíblia o Versió dels Setanta, una versió bíblica escrita en grec a Alexandria per jueus durant el segle III a.C. per a ser utilitzats pels jueus d’Egipte (més familiaritzats amb el grec que amb l’arameu i l’hebreu).

Roitman va passar com un estel fugaç pel cel de Tarragona. En poques hores va dedicar a atendre a la premsa de forma maratoniana, concedint entrevistes per premsa escrita, ràdio i TV prova de d’interès que desperten els rotllos del Qumram. Ell mateix confessava que la seva intensa gira per la península – organitzada per Tarbut Sefarad – no li deixava temps per conèixer les ciutats. Fent broma va dir que podria escriure un llibre sobre estacions de tren, aeroports i hotels... I encara va afegir que només podia admirar els indrets que visitava mirant el Google. Tan de bo, que la propera ocasió que visiti la nostra ciutat s’hi pugui entretenir un parell de dies.

L’acte fou organitzat per l'associació Tarbut Tarragona, Tarbut Sefarad amb la col·laboració de l’ARCCI (Associació de relacions culturals Catalunya-Israel), de la casa Sefarad Israel i SB HOTELES

2 comentaris:

Míriam ha dit...

Sapastre! passa pel MA PITOM!
Eukeià!

Xavier Brotons ha dit...

Francesc:

Felicitats per l'èxit de la convocatòria. Realment va ser tot un plaer escoltar el Dr. Roitman, gran orador i savi amb sentit de l'humor. I el contingut, senzillament fascinant. Gràcies.