dimarts, 24 de novembre del 2009

PER QUÈ (15)


Per què en diuen violència masclista? Per què no en diem només violència de gènere que és -com a mínim- més neutral ? Ni tots els homes són violents – encara que entre les persones violentes la majoria siguin homes- ni totes les dones són uns angelets -encara que la majoria de les vegades siguin elles les víctimes. Algunes –molt poques- també practiquen la violència física i d’altres la subtil violència psicològica que no deixa ferides a la pell, ni rastre per la denuncia. Parlar només de violència masclista és cometre el mateix error sexista que ha comés la humanitat durant tants segles: dividir el món entre homes i dones sense entendre que tots som persones. Com que nos sóc un maltractador masclista – la gran majoria del homes no ho som- em sento discriminat quan parlen de violència masclista.

L' Institut Català de les Dones ha presentat l’actualització de les Recomanacions sobre el tractament de la violència masclista als mitjans de comunicació. Està molt bé que es vulgi afinar la manera com es tracta un tema tant sensible, però... no havíem de ser políticament correctes?
http://fraretmut.blogspot.com/ Francesc Valls-Calçada

2 comentaris:

Anònim ha dit...

No es diu violència masclista perquè inclogui tots els homes. Si es diu masclista és precisament per a indicar que és un tipus de violència exercida per homes (un tipus d'homes) a dones pel fet de ser dones.

Dir violència masclista no presuposa que estiguin inclosos tots els homes. El masclisme, com suposo que ja saps, és una conducta i actitud discriminatòries envers les dones. Envers totes les dones. Encara que tu i tots els homes sigueu, biològicament, mascles no vol dir que tots sigueu masclistes; per tant, em repeteixo, violència masclista és una expressió excloent. Així -com sovint s'entén al dir: jo no sóc ni masclista ni feminista-, masclisme no és sinònim de masculinisme ni feminisme de femellisme. Més aviat tot el contrari: el masclisme és discriminador i el feminisme igualador.

L'expressió violència de gènere no és més neutral perquè no es pot ser més o menys neutral. De neutral o se'n és o no se'n és. D'altra banda, violència de gènere és una traducció de l'anglès molt poc descriptiva (tot i que ara ja tothom sàpiga què vol dir). En català gènere i sexe no són sinònims -tampoc en anglès-, encara que s'hagi acceptat el mot gènere per a anomenar una construcció sociocultural.

Si et sents discriminat quan parlen de violència masclista, també te'n sents quan parlen de crim racista si l'assassí és un home blanc? Si ets pare, et sents discriminat quan es diu violència parental? Si estàs casat, et sents discriminat quan es diu violència conjugal?

El Fraret Mut ha dit...

Estimat anònim, estic bàsicament d'acord amb tot... Però volia aprofitar l'escletxa de l'assimetria que significa que masclista no sigui ben bé antònim de feminista. I em sento discriminat qua per cercar la igualtat es fan, per exemple concursos literàris exclussivament per a dones. Així no s'assolieix cap igualtat i s'aprofundeix en la diferència. Però tens raó, quan parlen de violència masclista no m'hi sento identificat, encara que entenc que hi ha una confusió en el vocabulari.