diumenge, 14 de juny del 2009

FINALITZA JOC PARTIT

El cel de juny...
Tarragona des del mar de lletres...
Aquesta noia que està d'esquena és la Montserrat Palau? Al micro, Magí Sunyer i la Curosa Miró, amb ulleres fosques, vigilant el Fraret Mut...
Sergi Xirinacs, escoltant l' Òscar Palazón, Fina Anglès contemplant un dofí volador.

En el decurs del cicle Joc Partit que ha tingut lloc durant el passat curs acadèmic, el teatre El Magatzem ha presentat diversos clips escènics – amb textos dels nostres autors, protagonitzats per la companyia resident- en els quals els Escriptors del Camp de Tarragona han dialogat per parelles, més o menys afins, sobre el fet vital d’escriure.
La cita literària ha estat un cop cada mes i ha reeixit amb força èxit. Primer van ser les escriptores Montserrat Abelló i Montserrat Palau les que van trencar el gel. Després van seguir el Joc Partit Òscar Palazón i Mònica Batet; Lurdes Malgrat i Adrià Targa; Ramon Pallisé i Xúlio Ricardo Trigo; Sergi Xirinacs i Francesc Cerro; i finalment Eugeni Perea i Ramon Gomis.
Però la primavera va fer obrir les portes del teatre i el dissabte 6 de juny, per tancar definitivament el cicle, hi hagué una excursió en barca navegant davant de la costa de Tarragona amb la salabror de la mar, la bonança marinera i les lletres.
Diversos autors van llegir a bord textos propis o manllevats: Jordi Tiñena, Magí Sunyer, Fina Anglès, Òscar Palazón, Xulio Ricardo Trigo i un tal Francesc Valls-Calçada, que sovint fa servir el meu raspall de dents i que li tinc jurada. Hem de parlar també de les entranyables presències fantasmagòriques que ens van acompanyar des d’una altra dimensió més espiritual: els desapareguts però mai oblidats Josep-Lluís Savall i Josep-Anton Baixeras que es van fer sentir a través de les lectures dels companys. De lluny, la ciutat de Tarragona amb la claror de juny besava la Mediterrània mentre la nostra barca solcava una mar de versos, algues, peixos, tresors i paraules. És a dir, un dissabte gairebé perfecte si no fos que tot s’acaba. Ars longa vita brevis. O si ho voleu, s'ha acabat el bròquil.
Joc Partit ha estat una iniciativa del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili, del Teatre El Magatzem i dels Escriptors del Camp (ESCA). Ha comptat amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (30è aniversari) i la Facultat de Lletres de la URV. Esperem que el proper curs segueixi aquesta encertada proposta.
Les fotos han estat proporcionades per Fina Anglès, Maite Blay i Teresa Valls.
El Fraret Mut

Francesc Valls-Calçada

2 comentaris:

Míriam ha dit...

Vigila, esperit, vigila,
no perdis mai el teu nord,
no et deixis dur a la tranquil·la
aigua mansa de cap port.

òscar ha dit...

;-)